Lots to love in this stylish home at The Residences

TODD LARSON
CORRESPONDENT
The dining area is light-filled by a floor-to-ceiling bay window with a quiet Southwest Corridor view and pleated fabric drop-down window treatments.

The 1,505-square-foot Unit 4L at The Residences at Copley, 16 Harcourt St., offers many unique angles on urban living seldom seen in a Boston duplex:

1.   The angles in the architecture (a) expand wall surfaces for more furniture, art, closet built-ins and bathroom amenities, (b) “cut corners” so transitional spaces yield more space and wall area to abutting rooms, and (c) give rooms more space and light with Boston’s iconic octagonal bay window.

2.   The Residences straddle two chic neighborhoods: the Back Bay, courtesy of the building’s abutment of Copley Place, and the South End, kudos to its location by the Southwest Corridor’s pedestrian/bike path to the South End and beyond and subway/Amtrak routes to places further away.

3.   The Residences are a co-op rather than a condominium. The difference is:

In a condominium, the buyer purchases a unit in the building of a homeowners’ association (HOA) on a mortgage from an independent lender and is responsible for that unit’s utilities, maintenance and property taxes. All condo members pay monthly HOA fees for shared services, maintenance of common areas and building insurance.

In a co-op, however, the buyer purchases a share in a corporation-owned building in exchange for residency there, pending co-op board approval. This purchase is financed by a cooperative share loan secured by shares in the corporation. Monthly co-op fees cover all building services and utilities plus the buyer’s share of the lump-sum property tax the corporation pays on the entire building.

This offers Unit 4L’s purchaser unprecedented money management and tax savings opportunities.

In addition to payment for all those expenses in one fell swoop, the unit’s share of the interest rates and the property-tax portion of the monthly fee are both tax-deductible.

Consolidation and saving of expenses are matched by consolidation and saving of living space, thanks to the unit’s economical layout.

The entry hall places an attached semicircular marble-top table in a mother-of-pearl tiled niche at its end and a sizable coat closet beside it.

For starters, the entry hall places an attached semicircular marble-top table in a mother-of-pearl tiled niche at its end and a sizable coat closet beside it, followed by a powder room with a semi-octagonal vanity set in an alcove recalling the dining area’s bay window.

The hallway’s opposite wall allows ample room for art up to its cabinet with push-latch doors and its mother-of-pearl niche with a wood display shelf. Facing this is the stairway to the bedroom suites for the convenience of coming home and going to bed.

For the equal convenience of coming home and starting dinner, the hall ends at the kitchen on the right and the dining area ahead, which flows into the living room as one carpeted open-concept space.

The dining area is light-filled by a floor-to-ceiling bay window with a quiet Southwest Corridor view and pleated fabric drop-down window treatments.

In the living room, a long, angled wall intersects with the perpendicular wall created by the stairwell’s cut corner to make generous space for a corner-couch set, art displays and more. 
The short wall at the other end has just enough room for a bookcase or highboy.

In the living room, a long, angled wall intersects with the perpendicular wall created by the stairwell’s cut corner to make generous space for a corner-couch set, art displays and more.

The short wall at the other end has just enough room for a bookcase or highboy. A double window keeps it from becoming a “dark corner.”

The kitchen is a “bright corner” where sunlight shines on the glossy white cabinetry, glass-rod hardware and stainless appliances, helping you “keep your sunny side up” while preparing breakfast, lunch or dinner.

The kitchen is a “bright corner” where sunlight shines on the glossy white cabinetry, glass-rod hardware and stainless appliances, helping you “keep your sunny side up” while preparing breakfast, lunch or dinner.

A contrasting black granite L-shaped running counter arranges the food-prep appliances – a Miele microwave, oven and smooth-top electric cooktop at one end – and the cleanup ones – a sink and Bosch dishwasher at the other, such that they form a “kitchen work triangle” with the Sub-Zero refrigerator and freezer drawer by the entry. This allows for quick, unobstructed passage among the three appliance groupings for faster meal prep and wash-up.

Two additional refrigerator drawers are concealed in the cabinetry beside the dishwasher.

The stairway is angled at its corners to give the abutting living room more floor space and wall area than a conventional curved stairwell can do.

Conversely, the powder room’s cut corners grant the stairway more elbowroom midway up. A bronze ceiling light resembling a giant lampshade lights your way to bed.

On the right of the second-floor landing is a laundry closet with a Frigidaire stacked washer/dryer and spacious linen/detergent shelves.

In the carpeted primary bedroom, the bay window with pleated fabric drop-down window treatments constitutes the entire southeastern end, which fills the room with light and park views all day. A space-age ceiling fan adds further interest.

In the carpeted primary bedroom, the bay window with pleated fabric drop-down window treatments constitutes the entire southeastern end, which fills the room with light and park views all day. A space-age ceiling fan adds further interest.

The triangular en suite bath reprises the living room’s long “hypotenuse” wall. This allows a handy lineup of a glass-doored water-closet, a subway-tiled shower and a carpeted walk-in closet where this angle allows for copious built-ins including shoe-shelves.

The triangular en suite bath reprises the living room’s long “hypotenuse” wall. This allows a handy lineup of a glass-doored water-closet, a subway-tiled shower and a carpeted walk-in closet where this angle allows for copious built-ins including shoe-shelves.

Across from the closet is a twin-sink marble vanity with “bent” designer faucets. The hexagonal tiles of the marble floor and soap/shampoo shower niche pay apt homage to the unit’s angular architecture.

There are plenty of built-in shelves, racks and drawers in this bedroom walk-in closet.

Ahead of the stairway is the carpeted second bedroom that features a double-door closet of built-ins, a double window with office-desk space and another space-age ceiling fan.

The en suite bath has more hexagon marble tilework on the floor and in the subway-tiled tub/shower’s soap/shampoo niche. The marble vanity’s full-size mirror has shaded sconces with starburst ornaments that add “sparkle” to the bath.

A private storage locker is adjacent to the unit’s entrance, sparing you a trip down under.

Offered at $1.6 million, Unit 4L at The Residences at Copley angles your lifestyle in the direction of co-op comfort and convenience.

For more information, contact Robb Cohen or Scott Paskerian of The Robb Cohen Team at Engel & Völkers Boston at 617-962-0142, robb.cohen@engelvoelkers.com or scott.paskerian@engelvoelkers.com.

The Residences at Copley is an upscale co-op boutique style building with elevators, storage, onsite parking and 24-hour concierge service. The Residences straddle two chic neighborhoods: the Back Bay and South End.

DETAILS:

Address: The Residences at Copley, 16 Harcourt St., Unit 4L, Back Bay/South End

BR/BA: Two bedrooms, two full bathrooms, one half bath

Size: 1,505 square feet

Housing type: Duplex co-op (buyer must be approved by co-op board)

Price: $1.6 million

Association fee: $2,372/month, includes water, sewer, elevator, exterior maintenance, landscaping, extra storage, refuse removal, garden area, air conditioning, reserve funds, property taxes, management fee

Parking: Onsite garage parking, rentable for $310/month

Year built: 1985, renovated 2018

Number of units: 111

Features: High ceilings, recessed lighting, four-zone heating and air-conditioning with programmable energy-efficient thermostat, insulated windows, cherry and tile floors, carpeted living-dining room, updated kitchen with electric cooking and stainless appliances, carpeted bedrooms, marble baths, in-unit laundry, intercom with TV monitor, storage locker adjacent to unit

Building amenities: Elevators, 24-hour concierge, common garden area

Close by: Shopping and dining; houses of worship; schools; medical facility; Boston Public Library; parks; pedestrian/bike path; public transit; Amtrak; highway access

Contact: Robb Cohen or Scott Paskerian, Engel & Völkers Boston

Phone: 617-962-0142

Email: robb.cohen@engelvoelkers.com, scott.paskerian@engelvoelkers.com

Website: https://robbcohenteam.evrealestate.com/ListingDetails/16-Harcourt-Unit-4L-Boston-Back-Bay-MA-02116/72976464