This one-of-a-kind gem has a pristine clapboard exterior with a charming copper and acid etched plaque denoting its historic beginnings. The original windows on the front of the house have been restored and re-glazed; new double glazed wood windows are on the side and rear.

For the first time in more than 30 years, a historical single-family home with a unique piece of South End history is available for sale. Among a group of red brick row houses on a picturesque lane sits the only remaining intact wood-frame building in Boston’s South End. Number 5 Haven Street is also the second oldest and a most exceptional building in the neighborhood.

Steven Cohen of the Steven Cohen Team, Keller Williams Realty, has listed this Federal style post-and-beam home featuring choice historic elements and modern amenities for $2,850,000. Five bedrooms and three full bathrooms are included in the 2,470 square feet of sun-drenched living space, along with plenty of outdoor niceties.

This one-of-a-kind gem has a pristine clapboard exterior with a charming copper and acid etched plaque denoting its historic beginnings. The original windows on the front of the house have been restored and re-glazed; new double glazed wood windows are on the side and rear.

Still what’s inside is the prize. Lovingly restored and maintained, this antique abode has spacious rooms and a first-floor wrap-around layout easily adaptable to today’s lifestyles.

The front-to-back living room, which is just beyond the vestibule and entry foyer, has one of four working fireplaces. This brick-front beauty has a prettily carved antique mantel.

The adjacent L-shaped custom built-ins feature a pull out bar, open shelves and closed cabinets. Double crown molding, deep bump boards and wood flooring are other focal points.

In addition to seating six to eight people comfortably, the formal dining room has its own beautifully scaled fireplace with a decorative tile surround.

The adjacent eat-in kitchen with cork flooring is as big and beautiful as the other “living” rooms.

Floor-to-ceiling cherry cupboards that surround the stainless steel LG refrigerator and the adjacent built-in “china” cabinet address any storage concerns while creating a warm inviting ambiance.

The large step-down center island has a farmer’s sink and matching granite countertop. The colorful custom tile work and backsplash by Somerville ceramic artist Ruchika Madan behind the Thermador four-burner gas range, however, is a stand out. This thoughtful creation is a reflection of the garden motif seen through the wide bay windows overlooking the gardens.

An octagonal window with leaded glass panes adds character in the full bathroom on the main level. A large room, this has a tiled stall shower and a Miele full-size, stackable washer and dryer.

The master suite floor (a.k.a., the entire second level) embraces the concept of privacy and relaxation. The huge sleeping chamber that has a wood-burning fireplace with a decorative tile surround and marble hearth is an oasis behind pocket doors with flower-patterned glass panes.

Wide pine floor boards, bull’s eye trim, deep detailed bump boards and crown molding are period elements; two closets (one single plus a walk-in affair) address modern preferences.

A large sitting room and/or office across the hall affords the separation of sleep and work and in a classy way, too. A mini-flush-mount fireplace with a brick hearth is quite charming and the closet is practical. This room could also be used as a nursery.

The adjacent en suite bathroom is thoroughly modern with a radiant-heated tile floor and built-in floor-to-ceiling cherry cabinetry for linens, etc. The fully-tiled step-in shower in a glass enclosure has a pebble-tile floor, full body jets and product niche. An under-mount stainless steel sink is a sleek accent to the granite-topped vanity.

Cathedral ceilings with oversized skylights and exposed painted beams are highlights in the two similarly-sized big rooms on the third floor. So is storage. One room, for example, has a double closet plus built-in wraparound open shelving in its own large nook.

In the other room, this useful built-in is within the double closet. One of these rooms also has a tantalizing reminder that the home dates to the early 19th century: an exposed section of an original wall beam.

Like the top floor, the garden level, which is the footprint of the house, combines old and new almost seamlessly. The fully finished space (with new oak flooring and original exposed beams) takes up almost half this level and has a pair of above-grade windows.

Two additional stylish features increase its usability. A new full bathroom with a tiled step-in shower, contemporary tile flooring and a sweet rectangular vanity is one plus.

A mini-kitchenette and/or wet bar with a beverage fridge, a round stainless steel sink under a granite-topped counter and additional cabinetry is another. With all these features, this level works as a family room, a bedroom or even an at-home office. Guest quarters or an au pair suite are other options.

The other portion of this area functions as a traditional basement with open storage under the stairs adjacent to a single closet. All the wooden bannisters throughout the home have been repaired and period spindles original to the house have been added.

The utility room features an energy-efficient on-demand hot water system while another large room is ear-marked for storage. In addition to a slat wall for a bike, a work bench, shelving and two enclosed cabinets, this area has a bulkhead to the outside.

A full glass pane door off the second-floor landing leads to a private deck overlooking the nearby community garden.

In the backyard, a custom, brick-paved patio has cobblestone edging and a perennial garden has a large purple plum tree - wonderful for shade and privacy in the growing season.

This home, which enjoys full sunlight from early morning to dusk, is surrounded by permanent open space community gardens owned by The Trustee of Reservations. Neighbors can rent a plot to grow flowers and vegetables.

House lore

According to public record, merchant Elijah S. Curtis paid the City of Boston $540 for an empty lot at 5 Haven St. in August 1830. The origin of the building, however, is a bit murkier. Some people speculate that the house was built on site between1830 and 1832.

The dissonance between the high Roxbury shale foundation and wooden support beams on the garden level supports the notion that the house was relocated in 1830 from either a field now known as Blackstone Square or from a patch of land further along Washington Street.

In its past life, the dwelling could have been used as a tavern or a single-family home. Laid out during the early 1830s, Haven Street predates the landfill that made the South End’s grid and overall park system possible during the 1840s and 1850s.